zondag 19 april 2015

Witte Dovenetel

Witte Dovenetel

Laren, 19 april 2015

Witte dovenetel (Lamium Album)

Vindplaats: Laarder Eng, Veerweg, Laren, 19 april 2015, in de berm

Bloeiwijze: Schijnkrans, een bloeiwijze die bestaat uit twee ineengedrongen gevorkte bijschermen. Komt voor bij de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae), zie bijvoorbeeld ook de blog van 6 april over de Paarse Dovenetel. Lamium is afgeleid van het Griekse woord lamos, dat muil of keelgat betekent. Dat heeft betrekking op de muilvormige bloemkroon. Album betekent wit, de bloemen van de plant zijn wit. De naam Dovenetel is omdat de bladeren op die van een brandnetel (Urtica) lijken, maar wel 'doof' zijn, wat wil zeggen niet bezet met brandharen. De Witte Dovenetel bloeit van  april tot en met september. De bloemen zijn tweeslachtig met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De bloemen zijn wit en heel soms roze. Ze zijn 2 tot 2,5 cm lang. De bovenlip is sterk behaard. De onderlip heeft 2 of 3 kleine tanden. De helmknoppen zijn zwart. Het stuifmeel is bleekgeel en de kelk is vaak paars gevlekt. De bloemen bevatten veel nectar en worden druk bezocht door bijen, hommels en mieren. Mieren zorgen ook voor de verspreiding van de zaden, omdat er aan de zaden een mierenbroodje (elaiosoom, afgeleid van het Griekse elaion dat olie betekent) hangt dat als voedsel kan dienen voor mieren. 

Dovenetels

De witte dovenetel is in Nederland een algemeen voorkomende, overblijvende plant. De bladeren en stengels lijken sterk op die van de brandnetel, maar hebben geen netels met mierenzuur. Dovenetels groeien in dezelfde stikstofrijke, niet te droge grond als brandnetels, bijvoorbeeld in bermen en bosranden. Toch is een witte dovenetel gemakkelijk van brandnetels te onderscheiden doordat de bladkartels duidelijk slordiger zijn. Verder zijn de bladnerven ook al van de bovenkant af te zien. In het dovenetelblad en de stengels zitten altijd wat roodbruine vlekjes of nerven, dit komt bij brandnetels niet voor. Bovendien is de stengel vierkant met duidelijke ribben en bij brandnetels zijn ze wel licht geribd, maar bijna rond. Brandnetels zijn bovendien geen lipbloemigen en hebben een totaal andere bloeiwijze. 

Kenmerken

De Witte dovenetel komt algemeen voor in Europa. Ondergronds kent de plant ver vertakte uitlopers. De vierkante, holle stengel is behaard met paarsgewijze bladeren, om en om tegenoverstaand. Aan de voet van de stengel zijn de bladeren hartvormig, aan de top meer langwerpig. De bladeren zijn gezaagd en lijk en nogal op de van de Grote brandnetel. Het meest opvallen de kenmerk zijnde witte tweezijdig symmetrische lipbloemen. Deze ontspringen in het bovenste deel van de plant kransvormig rondom de plaats waar de bladeren uit de stengel komen. Het is in feite een schijnkrans bestaande uit 8 of meer lipvormige bloemen. De plant kan 60 cm hoog worden, maar blijft afhankelijk van seizoen, standplaats en klimaat ook steken bij een hoogte van 30 tot 40 cm. De foto hieronder is door mij gemaakt op 19 april 2015 in Laren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten