zondag 17 mei 2015

Korenbloem

Laren, 17 mei 2015


Korenbloem (Centaurea cyanus)

Vindplaats: Veerweg, Laren, in de berm, 14 mei 2015
Vindplaats google maps

Bloeiwijze: De bloeiwijze bestaat uit hoofdjes en opvallend zijn de steriele bloemen aan de buitenrand van het hoofdje. Deze grote trompetvormige randbloemen zijn steriel (onvruchtbaar) en dienen enkel als advertentie en maken het hoofdje veel groter, waardoor insecten er gemakkelijker door worden aangetrokken. De binnenste bloemen zijn vruchtbaar en bevatten de tot een koker vergroeide helmknoppen. De bloeiperiode is van juni tot augustus. De bloemen zijn tweeslachtig. De kleur is opvallend blauw, soms wit of paarsrood.

Composietenfamilie 

De composietenfamilie is een van de grootste plantenfamilies, met wel 23.000 soorten, zie bijvoorbeeld de paardenbloem en het madeliefje. Een bloem van een soort van deze familie is eigenlijk een verzameling van een groot aantal kleine bloemetjes. Bekende soorten zijn de paardebloem, zonnebloem, de andijvie en de kamille. De bloemen kun bestaan uit buisbloemen en/of lintbloemen en/of straalbloemen. 

Kenmerken
De korenbloem is een eenjarige plant en dankt zijn naam aan de traditionele groeiplaats, op akkers tussen het graan. Doordat de plant weinig ruimte nodig heeft kan hij tussen het hoge graan overleven. Tegenwoordig is de plant meer in bermen aan te treffen. De plant kan wel 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren. De korenbloem is sinds 1968 de nationale bloem van Estland. De korenbloem is afgebeeld in het wapen van Blaricum. In 1923 droegen de inwoners van de gemeente Blaricum korenbloemen in hun revers om aan te geven dat zijn niet met de gemeente Laren wilden fuseren.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten