Raapzaad (Brassica rapa subsp. oleifera)
Vindplaats: Laren, in de berm langs de A1, Rijksweg oost, 4 mei 2015
Vindplaats google maps
Bloeiwijze: Een tros. Raapzaad is een tweejarige, plaatselijk algemeen voorkomende plant van 30 tot 80 cm hoog. De hoofdbloei valt in april, maar tot augustus kun je bloeiend raapzaad aantreffen op open, vochtige, voedselrijke grond, vooral in bermen. Haar 4-tallige bloemen zijn helder geel, zoet geurend en hebben 6 meeldraden en 1 stijl.
Kruisbloemenfamilie
De kruisbloemenfamilie (cruciferae of brassicaceae) wordt veel gegeten: bloemkool, boerenkool, broccoli, spruitjes, witte kool, chinese kool, radijs, mosterd en koolrabi. Maar niet alle leden van deze familie zijn eetbaar. Sommige leden hebben een hoog erucazuurghalte, wat het niet veilig maakt ze in grote hoeveelheden te eten. De familie komt wereldwijd voor en bestaat uit zowel eenjarige, tweejarige als overblijvende planten. De bloemen van de kruisbloemigen hebben vier kroon- en vier kelkblaadjes die in een kruis tegenover elkaar staan. Ze zijn daardoor gemakkelijk te herkennen.
Kenmerken
Raapzaad is een plant, die in verschillende vormen wordt gekweekt als groente (meiraapjes, paksoi, chinese kool en raapstelen), als veevoer (soorten met tot knol opgezwollen wortel) en voor haar oliehoudende zaden. Raapzaad heeft een compacte bloeiwijze, in tegenstelling tot koolzaad dat een lnaggerekte bloeiwijze heeft met knoppen boven de bloeiende bloemen. Verder zijn bij het raapzaad alleen de bovenste bladeren blauwgroen en de onderste grasgroen. Bij het koolzaad zijn alle bladeren blauwgroen. De gele bloemen die vooral in de voorzomer de bermen geel kleuren, blijken in de meeste gevallen raapzaad te zijn. Koolzaad komt in het wild maar op zeer beperkte schaal voor in Nederland. Koolzaad is een landbouwgewas dat ook verwilderd vaak wordt aangetroffen, maar raapzaad is een inheemse wilde plant, die echter ook wel (o.a. in Duitsland) wordt gekweekt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten