Maandag 4 mei 2015
Zachte ooievaarsbek (Geranium Molle)
Vindplaats: Naardermeer, bij Verlengde Fortlaan, 29 april 2015, in de berm.
Vindplaats Google maps
Bloeiwijze
De zachte ooievaarsbek is een een- of tweejarige plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De bloeiwijze is een enkelvoudig gevorkt bijscherm. De zachte ooievaarsbek is goed te herkennen aan de helder roze, in paren staande bloemetjes met de van binnen eveneens helder roze stempels en de in omtrek ronde, tot de helft gespleten bladeren en stengels met lange en korte haren (vanwege die haren ook de naam zachte ooievaarsbek). Er zijn vergelijkbare ooievaarsbekken zoals de glanzende ooievaarsbek (veel zeldzamer en met glanzend blad), de kleine ooievaarsbek (gele stempels, stengels met kortere haren), de ronde ooievaarsbek (kroonbladen zonder top-insnijding), de fijne ooievaarsbek (aangedrukt behaard zonder klierharen) en de slipbladige ooievaarsbek (afstaand behaard, bovenste deel met klierharen. Verder lijken reigersbekken en het robertskruid ook op de ooievaarsbek. De zachte ooievaarsbek komt zeer algemeen voor en bloeit vanaf mei (in dit geval zelfs april) tot aan de herfst. De vrucht van de ooievaarsbek lijkt op de snavel van een ooievaar, vandaar de Nederlandse naam ooievaarsbek. Geranium komt van het Griekse geranios (kraanvogel), omdat de vrucht enigszins lijkt op de snavel van een kraanvogel. Molle (Mollis) betekent zacht.
Ooievaarsbekken
De ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae) is een familie van bloeiende planten die in de gematigde tot warme streken voorkomen, vooral in zuidelijk Afrika. De familie telt circa 800 soorten met de geslachten Geranium, Pelargonium en Erodium (reigersbek). Bij alle planten bevindt zich aan de bovenkant van de vrucht een smalle, snavelachtige vorm. Vandaar de Nederlandse namen ooievaarsbek en reigersbek, maar ook de uit het Grieks stammende namen Geranos (kraanvogel), pelargos (ooievaar) en erodios (reiger).
Kenmerken
De zachte ooievaarsbek groeit op zonnige, open plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grazige grond (zand, leem, zavel en klei) met een laagblijvende begroeiing. De plant komt voor in West- en Midden-Europa, in het Middellandse-Zeegebied en in Zuidwest Aziƫ. Verder is de plant inmiddels ingeburgerd in Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australiƫ. De zachte ooievaarsbek is de waardplant voor het Bruin Blauwtje. Ook de spin Trachyzelotes pedestris kun je op deze plant treffen. In Friesland wordt deze plant Earrebarrebek genoemd. De plant heeft een samentrekkende kracht en werd vroeger met afgeroomde melk gekookt en aan runderen en schapen gegeven tegen diaree.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten