zondag 17 mei 2015

Kruldistel

Laren, 17 mei 2015



Kruldistel (Carduus Crispus)

Vindplaats: Eemnes, Stammeweg, 5 mei 2015, in de berm

Bloeiwijze: De bloeiwijze is een hoofdje dat wel kegelvormig lijkt, maar het gedeelte met de bloemen is toch schotelvormig, met zoals andere leden van deze familie. Kruldistel is snel als distel herkenbaar. Het is een plant die tot 1,3 meter hoog kan worden. De stengel vertakt soms, maar vaak alleen boven in de plant zodat er een aantal groepjes van zo'n 5 bloemhoofdjes in kluwens bij elkaar staan. Tijdens de bloei zijn de bolvormige hoofdjes 1,5 tot 3 centimeter in doorsnee en in volle bloei zijn ze 2,5 centimeter lang. 
Composietenfamilie
De composietenfamilie is een van de grootste plantenfamilies, met wel 23.000 soorten, zie bijvoorbeeld de paardenbloem en het madeliefje. Een bloem van een soort van deze familie is eigenlijk een verzameling van een groot aantal kleine bloemetjes. Bekende soorten zijn de paardebloem, zonnebloem, de andijvie en de kamille. De bloemen kun bestaan uit buisbloemen en/of lintbloemen en/of straalbloemen. 


Kenmerken
Als soort is de Kruldistel, Carduus crispus L., uit de Composietenfamilie te vinden op wat ruigere plekken in ons landschap. Van oorsprong staat ze op lichte plekken in rivier- of beekbegeleidende bossen waar door hoogwater allerlei aanspoelsel wordt neergelegd, een natuurlijke vorm van bemesting. Vandaar dat je haar ook vindt in grasland waar op open plekken wat puin of iets dergelijks is terecht gekomen, langs wegen of op kleiige dijkhellingen. Als deze tweejarige soort zich gevestigd heeft en kiemt zal ze in het eerste jaar een rozet vormen; als dan voldoende voorraad aangelegd kan worden in het wortelstelsel, zal ze het tweede jaar een stengel vormen en gaan bloeien. Indien de hoeveelheid mineralen niet voldoet voor een goede ontwikkeling in het eerste jaar, zal ze nog een of twee jaar langer enkel als rozet aanwezig zijn



Geen opmerkingen:

Een reactie posten