Smalle weegbree (Plantago lanceolata)
Vindplaats: Eemnes, Stammeweg, 5 mei 2015, in de berm
Vindplaats google maps
Bloeiwijze: De bloeiwijze is een aar. De bloemen van de smalle weegbree staan in een korte, eironde tot langwerpig donkere aar op een duidelijk gegroefde stengel. De vorm en de grootte is afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Korter en boller betekent minder voedselrijke omstandigheden. De soort begint in West-Europa in de voorzomer te bloeien en er zijn tot in de herfst bloeiende exemplaren te vinden. Plantago komt van het Latijnse Planta pedis en betekent voetzool. De bladeren lijken op een voetzool. Lanceolata betekent lancetvormig. De bloemen zijn tweeslachtig (met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn 4-tallig en doorschijnend. De slippen zijn spits, bruinig en 2 tot 4 mm lang. De lange meeldraden zijn lichtgeel. Er zijn 4 kelkslippen, maar het lijken er 3, doordat de beide voorste vergroeid zijn.
Weegbreefamilie
Weegbree is geen opvallende plant. De bladeren hebben nerven in de lengterichting. De bloemen staan in aren. De weegbreefamilie is een familie van tweezaadlobbige planten, overwegend kruidachtig en ze komen wereldwijd voor, van koude streken tot in de tropen. De Nederlandse naam Weegbree komt al in het Oud-Saksisch voor als wegbreda, samengesteld uit weg en breed, dus een plant die breed op de weg groeit. Weegbree werd vanuit Europa over de hele wereld verspreid. De Indianen noemde het de voetstap van de blanke, omdat het overal werd gevonden waarde Europeanen geweest waren.
Kenmerken
De smalle weegbree is een overblijvende plantensoort. De grootte van de plant kan sterk verschillen, maar ze kan tot maximaal 50 cm hoog worden. De bladeren staan allemaal in een bladrozet. Ze zijn lancetvormig en in voedselrijke omstandigheden staan ze opgericht. Onder schrale omstandigheden zijn ze kleiner, iets ronder van vorm en liggen ze plat tegen de grond. De min of meer parallel lopende vaatbundels vallen sterk op en je ziet ze doorlopen in de versmalde steel. malle weegbree kan redelijk goed tegen betreden en je vindt haar dan ook op paden en in bermen van wegen; dat komt doordat het groeipunt dicht tegen het bodemoppervlak ligt; ook zijn de bladeren erg taai door de stevige vaatbundels. Ze is verder aan te treffen op open grazige, vochtige en zeer voedselrijke bodems. Blad van de Smalle weegbree wordt gebruikt tegen huidaandoeningen en bij voorbeeld jeuk die door het aanraken met Grote brandnetels ontstaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten