Scherpe boterbloem (Ranunculus acris)
Vindplaats: Eemnes, Stammeweg 5 mei 2015, in de berm
Vindplaats google maps
Bloeiwijze: Alleenstaande bloem. De bloem is glanzend goudgeeld, in doorsnede 1,5 tot 2,5 cm en heeft vijf kroonbladen. Er liggen behaarde kelkblaadjes tegen de kroon aan en er zijn veel meeldraden. De behaarde bloemsteel is rond en niet gegroefd. De scherpe boterbloem draagt dopvruchten met een kort, krom snaveltje. Ze bloeit vanaf april tot in de herfst (soms tot in de winter).
Ranonkelfamilie
De ranonkelfamilie (Ranunculaceae) is een plantenfamilie uit de orde Ranunculales. Het aantal soorten bedraagt wereldwijd 1300 tot 2000, waarvan de meeste in de gematigde zone op het noordelijk halfrond voorkomen. In Europa komen er circa 310 soorten voor. Bekende leden zijn de boterbloem, de bosanemoon, monnikskap, bosrank, helleborus en akelei. Bijna alle soorten zijn giftig. Vee laat de boterbloemen ook staan, gedroogd (in het hooi) vormen ze geen gevaar meer.Het zijn hoofdzakelijk kruidachtigen met grote verschillen in vormen en in bloemen. Ze zijn meestal overblijvend.
|
|
Deze meerjarige plant komt zeer algemeen voor, in graslanden en in de berm. De plant is dofgroen van kleur en behaard en ze kan tot maximaal 1 m hoog worden. Er zijn uitlopers die bewortelen. De onderste bladeren hebben een lange bladsteel en zijn handvormig en diep ingesneden. Ze zijn vijf- tot zevendelig of vijf- tot zevenspletig gedeeld. De bovenste bladeren zijn zittend en geheel in lintvormige slippen gedeeld. De plant is dofgroen van kleur en behaard en ze kan tot maximaal 1 m hoog worden. Er zijn uitlopers die bewortelen. De onderste bladeren hebben een lange bladsteel en zijn handvormig en diep ingesneden. Ze zijn vijf- tot zevendelig of vijf- tot zevenspletig gedeeld. De bovenste bladeren zijn zittend en geheel in lintvormige slippen gedeeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten