Robertskruid (Geranium robertianum)
Vindplaats: Baarn, Kasteel Groeneveld, in de berm
Vindplaats google maps
Bloeiwijze: Alleenstaande bloem. Robertskruid bloeit van mei tot in de herfst met kleine helder roze (zelden witte) bloemen, meestal twee bij elkaar. De kroonbladen hebben een ronde top. De vijf kroonbladen zijn veel langer dan de kelkbladen en nauwelijks uitgerand. De bloemen worden bestoven door onder meer bijen. Het stuifmeel dat uit de tien helmknoppen komt heeft een paarse of oranje kleur.
Ooievaarsbekfamilie
De ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae) is een familie van bloeiende planten die in de gematigde tot warme streken voorkomen, vooral in zuidelijk Afrika. De familie telt circa 800 soorten met de geslachten Geranium, Pelargonium en Erodium (reigersbek). Bij alle planten bevindt zich aan de bovenkant van de vrucht een smalle, snavelachtige vorm. Vandaar de Nederlandse namen ooievaarsbek en reigersbek, maar ook de uit het Grieks stammende namen Geranos (kraanvogel), pelargos (ooievaar) en erodios (reiger).
Kenmerken
De naam Robertskruid zou of afgeleid zijn van rood of van Robert of Ruprecht, aartsbisschop van Salzburg, die reeds in de 17e eeuw dit kruid als geneesmiddel aanbeval tegen oogontstekingen, huiduitslag, dauwworm en mondontstekingen. De een- tot tweejarige plant kan tot 50 cm hoog worden en staat vaak aan de onderrand van plantengemeenschap waarin ze staat. tot 6,5 cm grote bladeren zijn in omtrek driehoekig, en een of tweemaal geveerd. De deelblaadjes van de drie- tot vijftallige bladeren zijn ingesneden. Het middelste deelblaadje lijkt een eigen steel te hebben en staat los van de nevenliggende andere deelblaadjes. Daardoor is Robertskruid binnen het geslacht Geranium gemakkelijk te onderscheiden van de andere soorten. Soms kleuren de bladeren een beetje roodachtig. Dat speelt vooral op droge ondergrond. Ook de stengel kleurt vaak rood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten